Bitcoin: I want to break free: 2022

Merhaba, 

Aylarca süren gözyaşları ve hiddet nöbetlerinden sonra, bitcoin için güzel günlerin yakın bulunduğunu düşünmeye başladık. Bültenlerimizi yakından takip eden okurlarımız, son zamanlarda bitcoin için tonumuzun olumluya döndüğünün farkına varmışlardır.

Elbette, pembe bir tablodan laf etmiyoruz. Kripto kışının soğuk ve zor geçtiğini biliyoruz. CoinMarketCap verilerine göre, kripto para birimlerinin toplam piyasa kıymeti, Kasım 2021’de ortalama 3 trilyon dolar ile zirve yapması ardından üçte ikiden fazlasını silerek 1 milyar dolar seviyesinin de altına geriledi.

2022’nin büyük bölümünde teknoloji hisseleri ile âdeta senkronize hareket eden bitcoin, son haftalarda bu ‘sıkı fıkı’ ilişkiden de oldukça sıkılmışa benziyor. Kasım 2021’de Nasdaq’ın 16bin dolar endeks seviyesini geçmesi ile 69,000 dolarlık baş döndürücü zirvesini test eden bitcoin, destansı düşüşüne başladıktan bir yıl sonra, sıradışı derecede bir sakinlik ve konsolidasyon sürecinin hâlen daha arasında bulunuyor.

Bitcoin, bilhassa teknoloji hisselerinin geride bıraktığımız hafta zayıf bilanço ve finansallar ile aşırı bir halde hırpalanmasına rağmen, neredeyse son bir ayın en yüksek seviyelerine yakın muamele görmeye devam etmesi de dikkatlerimizden kaçmadı. Açık bir şekilde, bitcoinin yükseliş için enerji biriktirmeye devam ettiğini düşünüyoruz. Acaba, bu akşam sonuçlanacak FED toplantısı Bitcoin’e istediği rüzgârı verebilecek mi? Eğer prangalarından kurtulmayı başarırsa, yukarıda 28,800 dolar seviyesine doğru yelken açacağını düşünüyoruz.

Küresel mali piyasalar dün günün her iki yarısında değişik bir meyil kaydetti. Sabah saatlerinde, resmî bir açıklama olmamakla beraber sosyal medyada yayımlanan bir haber piyasalara ciddi mânâda alım getirdi. Çin’de sıfır vaka “Zero Covid” politikasının terk edilmesi için bir komite kurulduğu haberi, sabahın ilk muamele saatlerinde Asya borsalarını âdeta şaha kaldırdı. Hong Kong borsası Hang Seng günü %5,3 yükselişle tamamlarken, risk iştahı açısından önemli bir para birimi olan Çin Yuanı bir miktar da olsa değerlendi.

Havanın bir anda Asya piyasalarında olumluya dönmesi ile Avrupa borsaları da günü oldukça optimist bir tablo ile tamamlarken, akşamüzeri, ABD’de açıklanan makroekonomik veriler, piyasalarda var olan iyimserliği törpülerken, ABD borsaları geceyi hafifçe de olsa düşüşlerle tamamladı. Amerika’de iş açılışlarındaki artış (JOLTS verisi) beklentilerin de üstünde geldi. Hâliyle, sağlam veri zihinlerde ekonomik aktivitenin faiz artışlarından zarar görmediğini göstererek acaba FED frene basmaya hatırlar mi kaygıları da tekrar gündeme getirdi.

Açık bir halde, son haftalarda, kuvvetli dolar tezinden gün geçtikçe birazcık daha uzaklaşmaya başladığımızı itiraf etmek gerekiyor. Sterlin cephesinde açtığımız uzun pozisyon da bu görüşümüzü destekliyor. FED’in bir noktada para aktarım mekanizmasının etkinliğini (işlevini) yerine getirmesine müsaade ederek faiz artırım hızını azaltmak zorunda kalacağını düşünüyoruz. Bu akşam 75 baz puan artacak faizin bundan sonrasında yerini daha küçük montanlı artışlara terk etmesini bekliyoruz. FED Başkanı Powell’ın bu akşam gerekli zemini hazırlayacağını düşünerek basın toplantısını merakla takip edeceğiz. FED’den şayet beklediğimiz senaryo gelirse, senenin geriye kalan kısmında sıkı bir dayak yiyen riskli varlıkların davranışlarında ölçülü de olsa optimist bir hava yakalayacaklarını düşünüyoruz. Elbette, düşüncemizde eğer yanılırsak ve Powell bir sonraki toplantı için de 75 baz puan artırım sinyali verirse, hava hızla olumsuza dönebileceğinin de altını çizmek gerekiyor.

Aşağıda detaylı bir şekilde ele aldığımız suretiyle, Türkiye’de enflasyonist görünümün daha da bozulduğuna şahit olduk. İTO verilerine nazaran, manşet enflasyon %108,8 ile son 27 senenin zirvesine yükselirken, imalat endüstri PMI endeksi (büyümenin öncü göstergesi) 29 ayın dibine geriledi. USDTRY kuru hafif de olsa yükselerek 18,62 seviyesine gelirken, BIST100 ana endeksi günü %2 yükselişle tamamladı.

Yeni gün başında Asya piyasalarında iyimserlik devam ediyor. Çin’de sıfır olay “Zero Covid” politikasının terk edilmesi için bir komite kurulduğu haberi ile dün %5 artan Hang Seng endeksi, bu sabah da %2’ye yakın yükseliş kaydederken, ABD borsalarının vadeli işlemlerinde de ılımlı yükselişler görüyoruz.

Emtia cephesinde, Birleşmiş Milletler tarafından meydana getirilen açıklamaya gore Ukrayna’dan tahıl sevkiyatı sürecek bulunmasına rağmen buğday vadeli kontratlarının 9 dolar/bushel seviyesinde işlem gördüğünü ve anlamlı bir gevşeme olmadığını not edelim. Altının ons fiyatı 1,650 dolar seviyesinde ve mühim gördüğümüz iki teknik seviyenin arasından (yukarıda 1,685 aşağıda ise 1,616) yön arayışını devam ettirirken, küresel risk iştahına daha süratli tepki veren gümüş ise bu sabah 19,65 dolar seviyelerinde muamele görüyor. Yukarıda 20,80 dolar seviyesini takip ediyoruz.

İsrail’de dün düzenlenen seçimleri resmi olmayan haberlere gore Netanyahu’nun partisi kazanmıştır. Bu yönde bir netice Türkiye ile İsrail ilişkileri açısından pek de olumlu bir tablo sunmayabilir.

 

 

iktisatbank.Com

 

Yorumlarınızı esirgemeyin lütfen 🙂

İçeriğimize oy verin

Yorum yapın