Merhaba,
Muhalefetin ‘vurgun’ ve ‘manipülasyon’ olarak nitelendirdiği borsadaki son 70 günlük süreçte sert çıkış yakalayıp sonrasında inen altı pay incelendi. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin tavsiyesine uyup bankaya yatırım yapanların kayıpları yüzde 70’lere vardı.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 23 Ağustos’ta “Döviz kuru ve diğer emtialarda dengeli bir seyir var. Getirisi enflasyonun altında. Vatandaşlara şu an en fazlaca getiriyi getiren Borsa İstanbul. Vatandaşlarımızın nereye kanalize olacağı oldukça açık” diyerek vatandaşlara borsa yatırımı önermişti.
Nebati, Borsa İstanbul’da işlem kabul eden şirketlere 1-18 Ağustos arasında 13,6 milyar lira (750 milyon dolar) yabancı yatırım girdiğini belirtmişti. Bu şartlarda ‘coşan’ Nebati vatandaşa borsayı önermişti.
Nebati 3 Eylül’de borsanın kırdığı rekorlardan ve yatırımcının duyduğu güvenden bahsederek borsanın reklamını da yapmıştı.
Nebati en son 11 Eylül’de “Sermaye piyasalarımız her geçen gün itimat tazeliyor, geleceğe güvenle bakıyor. Borsamız haftayı dolar bazında 17 yılın en kuvvetli rallisiyle geride bıraktı, 3.521,38 puanla haftayı sonlandırdı. BIST 100 endeksi iki aydır üstün dereceli üzerine üstün dereceli tazeliyor. Öyle ki, bu yükseliş, Temmuz 2005’ten bu yana en kuvvetli ralliye işaret ediyor” diyerek borsanın yine reklamını yapmıştı.
Ama Nebati’nin yatırım tavsiyesinden bigün sonra Borsa İstanbul’da işler tersine döndü.
Bankacılık endeksi, 12 Eylül’den bu yana yüzde 36 kıymet kaybetti. Borsa şüpheli biçimde yükselirken yatırımda ‘istekli’ konuşan Nebati, düşüş sonrasındaysa hemen hemen bir izahat yapmış değil.
Hafta başında toplanan ‘borsa zirvesi’ sonrası Bloomberg ajansına konuşan bir hükümet yetkilisi, son 12 aydaki piyasa işlemlerinin inceleneceğini söylemişti.
Kılıçdaroğlu rakam verdi
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ysa son bir aydır borsayı takipte olduğu belirttiği açıklamalarında ”Borsada soyulan küçük yatırımcı da telafi edilecek” diyordu.
Partisinin İzmir’deki çalışma toplantısında konuşan Kılıçdaroğlu, ”Son bir uyarma yapacağım. Türkiye tarihin en büyük borsa manipülasyonlarına şahit oluyoruz. Küçük yatırımcı soyuluyor” diyerek ilk kere borsadaki ‘vurgun’a dair rakam verdi: “Piyasada yatırımcının buharlaşan parası dün itibariyle 5-5,5 milyar dolardı. Aracı kurumların güvence açığı benzer biçimde ortaya çıkan batıklarıysa 3-4 milyar lirayı buldu. Bir SPK yetkilisi Bloomberg’e ‘Sistematik risk yok’ diyor. Açık ve net söylüyorum. SPK asılsız söyler mi maalesef gerçek dışı söylüyor. Uyardım daha ilkin uyardım. İzliyorum, notumu alıyorum dedim. Blöf yapmıyorum.”
Altı hissede düşüş ağır
Kılıçdaroğlu’nun işaret etmiş olduğu ‘manipülasyon’ sürecinde en çok düşen şirketlerden altı hisseyi inceledik. Hisselerin ekonomistler tarafından ‘alışılmadık’ olarak nitelenen yükseliş hareketi temmuz ortasında başlıyor. Daha sonrasında Nebati’nin 23 Ağustos’taki ‘yatırım tavsiyesiyle’ bir ralli daha başlıyor. Ama 12 Eylül’de bu konum bilakis dönüyor.
Ekonomist Atabay: Küçük yatırımcı ezilecek
Ekonomist Güldem Atabay, böylesi durumlarda amme devreye girdiğinde bunları yapanların yasaklanıp cezalandırıldığını ama şu an pay geri alımlarıyla bu manipülasyonları yapanların kurtarıldığını söylemiş oldu.
Atabay şunları söylemiş oldu: ”Bu işleri yapanlar CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun söylediği şeklinde aslına bakarsak biliniyor. Hep ‘organize iş mi’ diye konuşuluyor. Ancak ‘damat bey’e kadar giden ekipler konuşulsa da bu tarz şeyleri tamamen bilmiyoruz. Benim gördüğüm sermaye piyasası mahvedildi, tahvil piyasası mahvedildi. En sanal bir iyileşme yansıtmak için borsa yükseliş yaratılmaya çalışıldı. Bu işler seçime kadar yapılacak ve küçük yatırımcı ezilecek. Kurumların öldürüldüğü, SPK’nın da bu işe kapı açtığı bir ortamdayız”.
diken.Com
Haberin Tamamına Buradan Ulaşabilirsiniz
Yorumlarınızı esirgemeyin lütfen 🙂