Brent ham petrol fiyatları ocak ayından bu yana ilk defa 85 dolar/varilin dibine geriledi: 2022

Merhaba, 

Petrol fiyatları, dünya çapında yükselen ürem oranlarının tetiklemesi beklenen küresel durgunluk sebebiyle yakıt talebinin düşeceği ve yükselen ABD dolarının küresel tüketicilerin ham petrol satın alma kabiliyetini sınırlayacağı endişeleri nedeniyle Pazartesi günü düşmeye devam etti.

Kasım uzlaşması için Brent ham petrol vadeli muamele sözleşmeleri, 0640 GMT’de varil başına 1,35 dolar yada %1,57 düşüşle 84,80 dolara geriledi. Kontrat, 14 Ocak’tan bu yana en düşük seviye olan 84,51 dolara kadar geriledi.

Kasım ayı teslimatı için ABD Batı Teksas Orta Vadeli İşlemleri (WTI) ham petrol vadeli işlemleri 1,15 dolar veya %1,46 düşerek varil başına 77,59 dolara geriledi. WTI, 6 Ocak’tan bu yana en düşük seviye olan 77,21 dolara kadar geriledi.

Her iki sözleşme de Cuma günü% 5 civarında düşmüştü.

Büyük para birimlerinden oluşan bir sepete karşı dolar kurunu ölçen dolar endeksi Pazartesi günü 20 senenin en yüksek seviyesine tırmandı.

Daha kuvvetli bir dolar, dolar cinsinden petrole olan talebi azaltma eğiliminde, şundan dolayı öteki para birimlerini kullanan alıcıların ham petrol satın almak için daha fazla masraf yapması icap eder.

Dünyanın en büyük ham petrol kullanıcısı olan ABD de dahil olmak üzere oldukça sayıda petrol tüketen ülkedeki merkez bankaları, artan enflasyonla mücadele etmek için faiz oranlarını yükseltti ve bu da sıkılaştırmanın ekonomik yavaşlamayı tetikleyebileceği endişelerine yol açtı.

Religare NSE emtia araştırmalarından sorumlu başkan yardımcısı Sugandha Sachdeva, “Kilit merkez bankalarının yükselen enflasyonu bastırmak için küresel para politikasını sıkılaştırması ve doların yirmi yıldan fazla bir süredir en yüksek seviyelere doğru görkemli bir biçimde yükselmesi, ekonomik yavaşlama endişelerini artırdı ve ham petrol fiyatlarını aşağıya çekiyor” dedi.

Sachdeva, WTI fiyatlarının varil başına 75 dolarlık bir taban bulmasını beklerken, Brent için 80 dolara kadar gerileme bekliyor.

Rusya-Ukrayna savaşı kaynaklı petrol piyasasındaki aksaklıklar, Avrupa Birliği’nin Rus ham petrolünü yasaklayan yaptırımlarının Aralık ayında başlamasıyla beraber, fiyatlara bir miktar destek sağlamış oldu.

Enerji tüccarı Vitol’un CEO’su Russell Hardy, yakıt sevkiyatlarının, Asya ve Orta Doğu’ya akması beklenen Rus petrol mamüllerinden etkilendiğini ve tedariklerin Avrupa’ya gittiğini söylemiş oldu.

Ek olarak, Hardy Singapur’daki bir petrol konferansında, Rus arzındaki boşluğu doldurmak için günde bir milyon varilden fazla ABD ham petrolünün (bpd) Avrupa’ya gitmesinin beklendiğini söyledi.

Kolombiya devlet enerji firması Ecopetrol’ün başkanı, aynı konferansta yapmış olduğu açıklamada, Asya’da pazar payı için artan rekabet görürken, Rus arzının yerini alarak Avrupa’ya daha fazla petrol sattıklarını söyledi.

Dikkatler, Rusya’nın önderlik etmiş olduğu OPEC+ olarak da adlandırılan grubun, son toplantılarında üretimi mütevazı bir biçimde azaltmayı kabul ettikten sonrasında, 5 Ekim’de bir araya geldiklerinde neler yapabileceklerine çevriliyor.

OPEC+ hedeflenen çıktının fazlaca altında üretim yaptığından, açıklanan herhangi bir kesintinin arz üzerinde fazla bir tesiri olmayabilir.

Geçen haftaki veriler, OPEC+’ın hedefini Ağustos ayında 3,58 milyon bpd ile kaçırdığını ve bunun Temmuz ayına gore daha büyük bir eksiklik olduğunu gösterdi.

Economic Times

Yorumlarınızı esirgemeyin lütfen 🙂

İçeriğimize oy verin

Yorum yapın