Gıda fiyatlarında yeni risk:  Bitmeyen kuraklık: 2022

Merhaba, 

Sıradan vatandaş için besin tutarları en büyük geçim sorunu. TUIK Ekim anketine nazaran bir yılda gıda ve alkolsüz meşrubat tutarları %95 arttı. Başka anketler, besin fiyatlarında artışın %100’ün oldukca üzerinde olduğunu iddia ediyor. Erdoğan hükümetinin enflasyonu düşürebilmesi ve seçmen itimatını yine kazanması için gıdada ferahlık koşul. Halbuki, global koşullar ve Türkiye’de iklim bu mevzuda iyileşme olmayacağının habercisi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kuraklık sebebiyle birçok ilde üreticilerin ekim yapamadığını söyledi. Bayraktar, “Toplam 60 ilde hububat ve diğer kışlık ekimler için ehil yağış gerçekleşmedi. Birçok üreticimiz ekimlerini erteledi. Ekim yapabilmek için yağış bekliyor. Çiftçilerimiz, çoğu ilde toprak tava gelmeden kuruya ekimini yaptı” dedi.

Zaten abartılı gübre tutarları ile beli bükülen tarımsal üretime ithalat da umar olmayabilir. Rusya’nın Ukrayna tahıl koridoru anlaşmasına geri dönmesi ile buğdayda ansızın başgösteren fiyat artışı duraksadı, fakat Dünya Bankası ve BM Kalkınma Örgütü şeklinde millet-üzeri  kuruluşlar kış aylarında gıdaya erişimin  tüm dünyada düşük ve orta gelirliler  için yaşamsal sıkıntı kalacağını tespit etti.

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “2022-2023 yılı tarımsal üretim ve pazarlama dönemi ekim ayı itibarıyla başladı. Başta kışlık hububat olmak suretiyle, bazı baklagiller, kanola ve birtakım sebzelerin ekimleri yapılıyor. Ülkemiz için temel ürünlerden buğday ve arpanın yer aldığı hububat ekimi eylül ayının son haftası itibarıyla başlarken ülke genelinde ekimler, ekim ayında yoğunlaşıyor.

 

Ziraat odalarımızdan aldığımız bilgilere gore, bilhassa kuruda yetiştirdiğimiz mamüller için mühim bir faktör olan ekim ayı yağışları yetersiz kalırken bu vaziyet kuraklık riskini artırdı” dedi.

 

Normalin üzerinde gerçekleşen sıcaklıklar, yağış alan toprağı daha süratli kurutuyor. Ekim ayı yağışları fazlaca yetersizken hava sıcaklıkları da bir çok ilde mevsim normallerinin üstünde gerçekleşti. Yağışlar Türkiye genelinde normaline gore yüzde 38 azalırken Akdeniz hariç tüm bölgelerde normalinin altında yağış kaydedildi.

 

 

Burak Köylüoğlu yazdı:  Dünya Ekonomisinde Siyah Kuğular Kanatlanıyor!

 

Tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE) senelik %135 arttı

 

Tarım sektörü yılın ilk yarısında yüzde 2,4 daraldı

 

Yorumlarınızı esirgemeyin lütfen 🙂

İçeriğimize oy verin

Yorum yapın