IMF Başkanı Giorgieva: Küresel resesyon riski artıyor, 2023 büyüme tahmininde dördüncü defa aşağı güncelleme geliyor: 2022

Merhaba, 

IMF Başkanı Kristalina Georgieva Perşembe günü yapmış olduğu açıklamada, Uluslararası Para Fonu’nun önümüzdeki hafta 2023 için %2,9 olarak açıkladığı gelişme beklentisini düşüreceğini belirterek, durgunluk ve finansal istikrarsızlık risklerinin arttığını belirtti.

Georgieva, COVID-19 salgınının neden olduğu şoklar, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve tüm kıtalardaki iklim felaketleri göz önüne alındığında küresel ekonominin görünümünün karardığını ve durumun daha da kötüye gidebileceğini söyledi.

Georgetown Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada “Küresel ekonomide, göreceli öngörülebilirlik dünyasından temel bir değişiklik yaşıyoruz … daha kırılganlığa sahip bir dünya var artık: daha fazla belirsizlik, daha yüksek ekonomik oynaklık, jeopolitik çatışmalar ve daha sık ve yıkıcı organik afetler,”dedi.

Georgieva, düşük ürem oranları ve düşük enflasyonla karakterize edilen eski düzenin, “herhangi bir ülkenin rotadan daha basit ve daha sık atılabileceği” bir düzene yol açtığını söylemiş oldu.

Dünyanın en büyük ekonomilerinin hepsinin – Avrupa, Çin ve Amerika Birleşik Devletleri – şimdi yavaşladığını, bunun da yükselen ve gelişmekte olan ülkelerden gelen ihracata olan talebi azalttığını, aslına bakarsan yüksek gıda ve enerji fiyatlarından sert bir halde etkilendiğini söyledi.

Georgieva, bu yıl dördüncü aşağı yönlü revizyonunu önümüzdeki hafta Dünya Ekonomik Görünümü’nü açıklayacağını ve IMF’nin 2023 küresel gelişme tahminini %2,9’dan düşüreceğini söyledi. Kurum’un 2022’de %3,2’lik gelişme için mevcut tahminini değiştirmeden bırakacağını söyledi ve yeni 2023 tahmini için rakam vermedi.

Ukrayna’daki harp ve küresel ekonomik riskler, IMF ve Dünya Bankası’nın önümüzdeki hafta Washington’da yapılacak ve dünyanın dört bir yanından maliye bakanlarını ve merkez bankacılarını bir araya getiren yıllık toplantılarına egemen olacak.

Georgieva, IMF’nin dünya ekonomisinin ortalama üçte birini gerçekleştiren ülkelerin bu yıl yada önümüzdeki yıl minimum iki çeyrek üst üste daralma göreceğini tahmin ettiğini söyledi.

“Ve büyüme olumlu olsa bile, daralan gerçek gelirler ve yükselen fiyatlar sebebiyle bir durgunluk gibi hissedecek” dedi.

Genel olarak, IMF küresel üretimin şimdi ve 2026 arasında 4 trilyon dolar azalmasını bekliyor. Bu, kabaca Alman ekonomisinin büyüklüğü ve “büyük bir gerileme” anlamına geliyor.

Belirsizliğin yüksek kaldığını ve daha fazla ekonomik şokun mümkün bulunduğunu söyleyen Başkan, yüksek borç seviyelerinin ve likidite endişelerinin finansal piyasalardaki varlıkların hızlı ve düzensiz bir halde yine fiyatlandırılmasını artırabileceği mevzusunda uyardı.

Georgieva, enflasyonun inatla yüksek kaldığını, sadece ekonomi yavaşlasa bile merkez bankalarının kesin bir biçimde yanıt vermeye devam etmesi gerektiğini söylemiş oldu.

Yüksek enerji fiyatlarına cevap olarak düşünülen mali önlemlerin hedefli ve geçici olması gerektiğini söylemiş oldu.

“Başka bir deyişle, para politikası frene basarken, hızlandırıcıya basan bir maliye politikanız olmamalıdır. Bu çok zorlu ve tehlikeli bir yolculuk yapar.”

Reuters

 

Yorumlarınızı esirgemeyin lütfen 🙂

İçeriğimize oy verin

Yorum yapın