Piyasa modu: Sahne sırası 21:00’de FED’in: 2022

Merhaba, 

Dün küresel mali piyasalar güne karamsar bir ruh hâli ile başladı. Bir tarafta Rusya’nın Avrupa’ya gaz akışını yine azaltması, diğer yanda ise İtalya’da geçindiren siyasi belirsizlik, üstüne son 40 yılın en azılı enflasyon sayıları ile boğuşan FED’in agresif davranacağı beklentisi, EUR/USD paritesi üstünde baskı kurdu.

Hatırlayacağınız üzere, geride bıraktığımız haftalarda ‘parite’ seviyesinin dibine gerileyen EUR’nun imdadına, Avrupa Merkez Bankası’nın 11 sene aradan sonrasında 50 baz puan faiz çoğaltması yetişmişti. Avrupa’da yaşanan birçok sıkıntı Euro üzerinde yeniden baskı kurmaya başlarken, son günlerde 1,0270 seviyelerine kadar toparlanan parite, dün tekrar 1,01 seviyesinin diplerine kadar gevşedi. Teknik mânâda EUR’da 1,0350 seviyesinin üstünde gecelik bir kapanış görmeden alım yönünde pozisyon denemeyeceğiz.

Dün kıymet kaybeden yalnız EUR değildi. Aslında ABD Doları derhal hemen her şeye karşı değer kazanmıştır. ABD Dolarının genele yayılan değer hasılatı, gemilerin güvenli limana sığınmak istediklerinin açık bir göstergesi olarak kabul edilerek küresel risk iştahının da sıska seyrettiği yönünde algılanıyor (buna da ‘risk off’ modu deniyor). Tam tersi durumda doğrusu ‘risk on’ modunda, gemiler limandan çıkıp riskli varlıklara âdeta hücum ediyor.

Rusya’nın türbin problemi ile gaz akışını yavaşlatması, Avrupa’da doğalgaz fiyatlarının sert bir halde yükselmesine niçin olurken, Henry Hub doğalgaz tutarları dün küresel kriz yılı olan 2008 senesine geri dönerek 9,7 usd/mmbtu seviyesini test etti! Hatırlarsanız, geçen haftalarda 6,5 usd seviyesini aşağıya geçen doğalgaz fiyatlarında 5,5 usd seviyesine işaret etmiş ve düşüşün büyük bir ihtimalle bittiğini altını çizmiştik. Avrupa’nın gelişme motoru olan Almanya’nın gaz mevzusunda göbekten Rusya’ya bağlı olması, elektrik fiyatlarının Almanya ve Fransa’da rekorlar kırması, endüstri üretimi açısından Almanya ve kıta Avrupası için ne mânâya geldiğini varın tekrar dikkatli bir şekilde siz de düşünün. Dün bültenimizde de belirttiğimiz üzere, bu kış sert, soğuk ve fazlaca pahalı geçecek. Avrupa’yı ise derin bir durgunluk riski bekliyor!

Emtia cephesinde enerji fiyatları ön planda olsa da, gümüş ve altın yatay seyrini dün de korumaya devam etti. Teknik mânâda 1,685 dolar seviyesinden zıplayan altın 1,720 dolar seviyelerinde yatay bir seyir izlerken, gümüş ise mühim bir teknik bölge olan 18,60 seviyesinden bir türlü uzaklaşamadığını görüyoruz. Tahminde bulunmak teknik analiz içerisinde yer almasa da, gümüşün 18,60 dolar seviyelerinde dip emek harcaması yapmaya başladığını hissediyoruz. Böyle bir durumda yukarıda hedef 20,80 ; eğer yanılıyorsak aşağıda ise 16 dolar seviyelerinin dipleri göz ardı edilmemelidir.

Türkiye’de dün açıklanan firma finansallarını Arçelik, Tofaş ve Yapı Kredi Bankası ılımlı bir şekilde yorumlandı. Öncesinde, hisse senetleri dünü küresel  olumsuz hava eşliğinde düşüşle tamamlarken, USDTRY kuru her gün daha da yukarı mottosu ile 17,87 ile yılın zirvesinde yer almaya devam etti. Mevcut para politikası duruşunun gölgesinde USDTRY açısından riskler yukarı yönlü görünmeye devam ediyor.

IMF dün küresel gelişme tahminlerini tekrar düşürürken, devam eden yüksek enflasyon ve Ukrayna savaşı kaynaklı aşağı yönlü risklerin gerçekleşmekte olduğunu ve kontrol dibine alınmadığı takdirde dünya ekonomisini resesyonun eşiğine getirebileceği uyarısında bulunmuş oldu. IMF yayımladığı Dünya Ekonomik Görünüm raporunda 2022 küresel büyüme tahminini %3,6’dan %3,2’ye düşürdü. IMF tutanağı arkasından, ABD’de dün açıklanan mesken satışları ve bununla beraber tüketici itimat endeksinin de beklentiyi karşılayamaması, Amerika borsalarının geceyi %1’in üstünde düşüşle tamamlamasına neden oldu.

Lâkin, piyasa kapanışını peşinden ABD’de açıklanan olumlu firma bilançoları, dün akşam borsaların üstünde var olan gerilmiş ruh halini bir nebze de olsun yatıştırdığını gördük. Microsoft yüksek gelir artış tahmini ile %4 ; Google’ın ana şirketi Alphabet’in ise güçlü arama motoru reklam satışları yayınlamasının arkasından %5 terfi etti. Rusya’nın yine ‘vanayı’ kısması, karamsar IMF raporu sonrasında bu akşam sonuçlanacak FED toplantısı öncesinde mevcud gergin hava, yüz güldüren bilançolar ile dağıldı: Vadeli işlemlerde (teknoloji borsası) Nasdaq’ın %1,4 yükseldiğini not edelim.

Yeni gün başında ise, Asya borsalarında hava pek de iyimser görünmüyor. Gösterge endeks Tokyo borsası yatay bir seyir izlerken, diğer bölge borsalarında düşüş eğilimli bir seyir görülüyor. Piyasaların gözü kulağı bu akşam KKTC saati ile 21:00’de sonuçlanacak FED FOMC toplantısında olacaktır. Ekonomik büyümenin ivme kaybettiği enflasyonun ise hemen hemen tepe yapmadığı bir ortamda, FED’in siyaset faizini 75baz puan artırmasına kesin gözüyle bakılırken, asıl soru bundan sonraki süreçte nasıl bir yol izleneceği üstünde olacaktır. Başkan Powell’ın basın toplantısının satır araları bu minvalde önemle takip edilecektir. Makro cephede ise Amerika’de günün ikinci yarısında açıklanacak dayanıklı mal siparişleri ve bekleyen konut satışları takip edilebilir.

 

 

 

 

iktisatbank.Com

Yorumlarınızı esirgemeyin lütfen 🙂

İçeriğimize oy verin

Yorum yapın